באזורים כדוגמת מדינת ישראל אשר משופעים בתקופות שמש ארוכות ובעוצמת קרינה גבוהה מקובל להגן באמצעות תריסי אלומיניום את פתחי החלונות והדלתות המזוגגים.
תריסי אלומיניום, שבהם משתמשים כיום, נחלקים למספר סוגים.
במאמר הבא נדבר על סוגי התריסים השונים מאלומיניום ונסביר אודותיהם.
תריסי אלומיניום – סוגים שונים:
1. תריס הזזה
מערכת של מספר חלקים (יש המכנים את החלקים הנעים כנפיים) הנעים על גבי מסילות כשבתוכם משולבות רפפות הניתנות לסבסוב.
עד שנות השישים של המאה הקודמת המערכת נבנתה מעץ ומשנות השישים החלו לבצע את מסגרות התריסים מאלומיניום ואת הרפפות מפלסטיק. החל משנות השמונים ניתן לשלב כרפפות גם שלבי אלומיניום.
תריס זה הוא מוצר נוח מאוד לתפעול. יתרונו הגדול על פני מוצרי הצללה אחרים הוא באפשרות סבסוב שלביו למתן אוויר כמעט מלא תוך הסתרת יושבי הבית ממבט חיצוני והצללה מיטבית. החיסרון בתריס הזה הוא ידיות הסבסוב (ידיות מנוף) הנוטות להיפגע בעת הזזת כנפי התריס כשלא מקפידים לסגרם במלואם.
2. תריס פתיחה
מערכת של חלק אחד או שניים הנפתחים על צירי צד כלפי חוץ כשבתוכם משולבות רפפות הניתנות לסבסוב. מערכת זו מתאימה למפתחים קטנים ובינוניים.
עד שנות השישים של המאה הקודמת המערכת נבנתה מעץ או מברזל ומשנות השישים החלו לבצע את מסגרות התריסים מאלומיניום ואת הרפפות מפלסטיק. החל משנות השמונים ניתן לשלב כרפפות גם שלבי אלומיניום.
מוצר יפה לתריסי פתיחה הוא תריס בסגנון בלגי מסדרת קליל 1300 בעל חתך שלבים צר וידית נעילה מרכזית המפעילה בריחים כלפי מעלה ומטה המדמה תריסי עץ עתיקים.
3. תריס הרמוניקה
מערכת של מספר חלקים הנעים על גבי מסילות ומתקפלים אחד על גבי השני תוך קיפול בעזרת צירים. המערכת בנויה ממסגרות אלומיניום ורפפות פלסטיק או אלומיניום. מערכת זו הייתה נפוצה בעיקר בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת כאשר כיום היא נדירה ביותר.
4. תריס גלילה
המערכת הוותיקה ביותר והנפוצה ביותר להצללת פתחי האור בדירות מגורים. תריס הגלילה מורכב מארגז עליון אשר אליו מתכנסים שלבי התריס תוך גלגול כלפי מעלה. עד שנות השישים של המאה הקודמת המערכת נבנתה מעץ או מברזל ומשנות השישים החלו לבצע את מסגרות התריסים מאלומיניום ואת הרפפות מפלסטיק.
החל משנות השמונים ניתן לשלב כרפפות גם שלבי אלומיניום. כיום ניתן להפעיל את תריסי הגלילה גם בעזרת מנועים חשמליים אשר מקלים על תפעול התריס. חידוש בתחום זה הם תריסי הגלילה אשר נפתחים כרפפות בנוסף לפתיחתם בגלגול כלפי מעלה.
חידוש נוסף הוא תריס גלילה המתכנס הצידה.
לתריסי הגלילה ניתן לשלב מסגרות פתיחה אשר נפתחות באלכסון כלפי חוץ ותורמות משמעותית אפשרויות של הצללה תוך מתן זרימת אויר גם כשהתריס במצב סגור.
תריסי אלומיניום גלילה – 3 סוגים עיקריים:
לתריסי גלילה ברוחב קטן מתאימים רפפות מפלסטיק, לתריסי גלילה רחבים עוברים לשלבי אלומיניום עם פוליאוריטן מוקצף בתוכם המתאימים לרוחב מפתחים גדול. במקרה של תריסי אלומיניום עם רוחב מפתחים גדול במיוחד, משתמשים בשלבי אלומיניום משוך.
1. תריסים משלבי פלסטיק (פי.וי.סי.)
תריסי הגלילה משלבי פלסטיק מתאימים לרוחב פתחים עד 130 ס"מ כשעד רוחב שלב של 40 ס"מ אין צורך לחזק את השלבים. מרוחב 40 ס"מ ועד 80 ס"מ יש צורך לחזק לסירוגין עם פרופיל מתכת פנימי. מרוחב 80 ס"מ ועד 130 ס"מ יש לחזק כל שלב עם פרופיל מתכת פנימי.
גווני תריסי הפלסטיק הם: לבן או קרם בהיר בלבד. לעיתים ניתן לראות גוונים כהים בשלבי פלסטיק אך יש לדעת כי עמידות הגוון הכהה קצר ביותר. שלבי הפלסטיק מבודדים טרמית.
2. תריסים מפח אלומיניום מוקצף
תריסי הגלילה משלבי אלומיניום עם פוליאוריטן מוקצף בתוכם הם השלבים הנפוצים ביותר בתחום תריסי הגלילה. שלבים אלו מתאימים לרוחב פתחים עד כ 300 ס"מ וזאת גם בהתאמה למיקום הגאוגרפי של בית המגורים. שלבים אלו לא ניתן לחזק וכל חוזקם נובע ממעטה פח האלומיניום המכופף, צורת השלב ומילוי הפוליאוריטן המוקצף בתוכם.
יש לציין כי שלבי אלומיניום אינם מבודדים טרמית ומתחממים בצדם הפנימי בעת שהשמש מחממת אותם חיצונית.
את תריסי הגלילה המוקצפים ניתן לקבל בגוונים שונים אך יש לזכור כי הפח מגיע צבוע ממפעלים בחו"ל ואיכות הצבע המקורי הטובה מגיעים במספר גוונים מוגבל של בערך 10 גוונים. ישנם מפעלים הנוהגים לצבוע בארץ על פחי האלומיניום אך איכות הצבע במקרה זה פחות טובה ויש מיקרים של תקלות שונות הנגרמות מצביעה מקומית.
3. תריס גלילה משוך
תריסי הגלילה משלבי אלומיניום משוך הם למעשה פרופילי אלומיניום לכל דבר וחוזקם נובע מעובי הדופן וצורת השלב. תריסי גלילה משלבי אלומיניום משוך מתאימים למפתחים רחבים ביותר.
תריסי גלילה משלבי אלומיניום משוכים ניתן לקבל במספר אפיונים:
- שלב רגיל הדומה בצורתו לשלבים מפלסטיק או פח מוקצף.
- שלב מידי בגובה שלב של 40 מ"מ פחות חזק לכפיפה.
- שלב מיני בגובה שלב של 30 מ"מ עוד פחות חזק לכפיפה.
- שלב תריס אור מידי המגיע בגובה שלב של 40 מ"מ או שלב תריס אור בגובה 60 מ"מ ומפתח המרווחים בין שלב אחד למשנהו גדולים יחסית (כ- 22 מ"מ) נתון המוסיף יופי לתריס במצב חצי פתוח וזרימת אוויר משופרת גם כשרק החרכים פתוחים.
- תריס גלילה רפפה המשלב פתיחת רפפות אופקיות בנוסף לגלילה הרגילה. סוג שלב זה מאפשר גם פתיחה לזרימת אוויר חופשית במצב רפפה, שיטת הניקוי נוחה בהרבה מתריסי גלילה רגילים ויופי רב במצב של פתיחת הרפפות.
מכיוון שכל סוגי שלבי התריס המשוך הוא למעשה פרופיל אלומיניום לכל דבר ניתן הן לאלגנו או לצבועו בכל צבע שתבחרו. גם השלב המשוך אינו מבודד טרמית.
תריס גלילה – ידני על ידי חגורה (רצועה) או מנוע חשמלי?
הפעלת התריס נוחה הן בעזרת חגורה או בעזרת מנוע חשמלי.
ההרמה או ההורדה של התריס אינה דורשת פתיחת החלון מכיוון שהחגורה (רצועה) נמצאת בתוך החדר לצדי החלון. אמצעי הפעלה נוסף פחות שכיח היא המנואלה. הפעלת התריס בעזרת רצועה היא לתריסים בעלי שטח קטן יחסית שאינם שוקלים משקל גדול.
הפעלה ידנית לתריס גדול יותר וכבד מחייבת מנגנון הנקרא "מנגנון כוח" שמפחית בעזרת גלגל נוסף בשליש את כוח המשיכה לצורך הרמת התריס. חסרונו של מפחית הכוח הוא במספר המשיכות הגדול לצורך הרמת התריס יחסית למנגנון רצועה רגיל וגם בגובה ארגז התריס הצריך להיות גדול יותר. לכן, בתריסים גדולים וכבדים, עדיף להשתמש במנוע חשמלי אשר פוטר למעשה את המשתמש להפעיל מאמץ לצורך תפעול תריס גלילה.
איך בוחרים מנוע חשמלי עבור תריס אלומיניום?
לצורך בחירת מנוע חשמלי נכון יש לדעת את המומנט הדרוש לצורך הרמת התריס הנגזר ממשקל התריס עקב גודלו ומקוטר המוט העליון עליו מתגלגל התריס. יש לבחור מנוע המסוגל להרים משקל זה עם טווח ביטחון של לפחות 10%.
יצרן המנוע חשוב לתפקודו לאורך שנים ונושא זה כדאי לברר במחלקת חלונות במכון התקנים הישראלי לגבי יצרני ויבואני מנועים אשר בדקו את מנועיהם במחלקה וקיבלו את אישורם לתפקוד תקין ב- 5000 מחזורי תפעול. מנוע חשמלי מסוג נוסף מכיל בתוכו מנגנון ידני (מנואלה) המאפשרת הרמה והורדה במקרים של הפסקת חשמל או לשומרי שבת.
כשבוחרים מנוע עם מנואלה יש לזכור כי התפעול הידני עלול ליצור בעיות בכיווני המנגנון החשמלי ועלול לפגום גם בתריס עצמו בהפעלה לא זהירה. יש לדרוש ממתקין התריס הוראות הפעלה מפורטות להפעלת המנואלה בביטחון.